Koncert TRIO AVANTE

4.7. | 19.00 hod. | Rosenfeldov palác

Komorný koncert zoskupenia Trio Avante v zložení Miroslav Hanáček (flauta), Anna Brezániová (klarinet) a Diana Čornáková (fagot).


LETNÁ TVORIVÁ DIELŇA

Móda a secesia
13.7. | 14.00 – 16.00 hod. | Rosenfeldov palác

Tvorivá dielňa pre detí od 5 do 14 rokov venovaná móde v období secesie. Viac info a prihlásenie: simona.domanicka@rosenfeldovpalac.sk. Maximálny počet: 14 detí.


Koncert AdHoc Orchestra

18.7. | 19.00 hod. | Rosenfeldov palác

Dvanásťčlenné hudobné teleso AdHoc Orchestra odohrá koncert s repertoárom filmovej hudby vo vlastných aranžmánoch v záhrade Rosenfeldovho paláca. Obsadenie: K. Loudová (spev), K. Stašová, D. Klimeková, M. Hudeková, K. Gašpar (husle), M. Tkáč (violončelo), J. Kulkovská (flauta), M. Šebeň (hoboj), A. Brezániová (klarinet), D. Čornáková (fagot), J. Hell (basgitara, perkusie) a S. Bažík (piano).


Tvorivé remeselné dielne

10.00 – 18.00 hod. | Mariánske námestie

Už štvrté žilinské kultúrne leto prináša obyvateľom a návštevníkom mesta podujatie s názvom Tvorivé remeselné dielne, kde si na Mariánskom námestí môžete pozrieť šikovné ruky remeselníkov, ktorí udržiavajú tradície našich predkov. Podujatie si našlo svojich fanúšikov medzi deťmi aj dospelými, predovšetkým možnosťou vyskúšať si jednotlivé remeslá a odniesť si spomienku vo forme vlastného výrobku. Radšej raz skúsiť, ako stokrát počuť.


LETNÁ TVORIVÁ DIELŇA Zariaďme si palác

26.7. | 14.00 – 16.00 hod. | Rosenfeldov palác

Tvorivá dielňa pre deti od 5 do 14 rokov. Rosenfeldov palác zostal bez nábytku, poď ho zariadiť. Viac info a prihlásenie: simona.domanicka@rosenfeldovpalac.sk. Maximálny počet: 14 detí.


Európsky pohár silných mužov

4.8. | 14.00 hod. | Námestie A. Hlinku

Podujatia sa zúčastňujú najsilnejší muži Európy zo Slovenska, Česka, Ukrajiny, Srbska, Poľska a Bosny a Hercegoviny, pričom súťažia vo viacerých disciplínach ako je dvíhanie áut a betónových gúľ, prenášanie pneumatík a iné. Očakávame, že podujatie bude rovnako ako po minulé roky divácky úspešné. Pre divákov je pripravený aj sprievodný program, vystúpi kapela Pell Mell 59 a to v rámci turné Poď Von Tour 2017.


Stredoveký deň X.

11.8. | 13.00 hod. | Mariánske námestie

Patrí k významným podujatiam Žilinského kultúrneho leta. Koná sa pravidelne v mesiaci august. Jeho hlavným cieľom je pripomenúť si nenásilnou, populárnou formou najvýznamnejšie udalosti zo stredovekých dejín Žiliny a zároveň propagovať staršiu históriu mesta i medzi širokými vrstvami obyvateľov a návštevníkov.

www.stredovekyden.sk


Koncert Denisa Benčová (gitara) a Miroslava Jurčová (flauta)

15.8. | 19.00 hod. | Rosenfeldov palác

Sólový koncert klasickej gitaristky D. Benčovej. Ako hosť vystúpi flautistka M. Jurčová. Zaznejú skladby rôznych štýlových období (Španielska suita/Gaspar Sanz, Bardenklänge/Kas­parMertz, Katedrála/Augustín Barriosa, Three Station on one Road/Nikita Koshkin a ďalšie).


BAVME SA VARENÍM so žilinskými kuchármi

18.8. | 14.00 hod. | Mariánske námestie

14.00 hod. / Detský slížový deň (Vytvorenie žilinského rekordu v jedení slížov)

» 16.00 hod. / Vladimír Lokšík / Wellness hotel Diplomat
» 16.45 hod. / Milan Bušovský / Grand Brasserie
» 17.30 hod. / Roman Pekný / Villa Necas
» 18.15 hod. / Richard Glasnak / Plzenská reštaurácia a pivárium
» 19.00 hod. / Martin Hoferica a Tomáš Ševcík / Provence Restaurant
» 19.45 hod. / Peter Frolo / Village resort Hanuliak

 
 
Špeciálny hosť
Milan „JUNIOR“ Zimnýkoval

Hudobný hosť
Lubomír Gašpar cimbal project
Lukáš Oravec Quartet (SK/CZ) feat. Danny Grissett (USA)


6. ročník Behu na Dubeň

29.8. | 10.00 hod. | Budatín

Všetci nadšenci behu sa môžu zapojiť do 6. ročníka behu na Dubeň, s technicky náročnou, ale o to krajšou bežeckou traťou v prírode s krásnym výhľadom na Žilinu. Prezentácia od 9.00 hod. pred ZŠ Slovenských dobrovoľníkov, Budatín.

www.janrun.sk


Z Burianky do paláca

4.9. – 8.9.

Prvý septembrový týždeň sa môžete v rámci kultúrneho leta zúčastniť exkluzívnej prehliadky, ktorá v sebe spája dve dominanty Žiliny. Návštevníci majú možnosť pokochať sa výhľadmi z Burianovej veže a následne si prezrieť prekrásny interiér Rosenfeldovho paláca postaveného v secesnom štýle. Kto bude mať chuť, môže si na záver otestovať nadobudnuté vedomosti v krátkom kvíze. Tešíme sa na vašu návštevu!

Termíny:
Od Po-Pi v časoch o 10.00 alebo o 14.00
Prehliadka trvá cca. 2 hod.

Objednať sa je potrebné emailom alebo telefonicky :

TURISTICKÁ INFORMAČNÁ KANCELÁRIA MESTA ŽILINA
Tel./Fax: +421 (0) 41 723 31 86
Adresa: Námestie A. Hlinku 9, 010 01, Žilina
E-mail: info@tikzilina.eu

www.tikzilina.eu


Deň zdravia & Primátorská kvapka krvi

21.9. | Nám. A. Hlinku | 10.00 – 18.00 hod.

Aj tento rok sa Námestí Andreja Hlinku uskutoční 14. ročník podujatia zameraného na zdravie človeka s názvom Žilinský deň zdravia. Mottom podujatia je „Zdravie, krása a vitalita“. Počas dňa organizátori osvetovou činnostou upozorňujú na civilizačné choroby a ponúkajú zdravú alternatívu života s cielom vzbudiť záujem verejnosti o jej uplatňovanie v každodennom živote. Súčastou podujatia sú bezplatné zdravotné vyšetrenia, napr. meranie krvného tlaku, cholesterolu, meranie očného tlaku, hustoty kostí, hladiny cukru v krvi, analýza ľudského tela, dentálna hygiena a iné. Sprievodným programom sú ukážky rôznych druhov cvičení. Návštevníkov čaká aj pestrý kultúrny program.

Kultúrny program – 12.00 – 16.00 hod.
Primátorská kvapka krvi – 07.00 – 14.00 hod. NTS Žilina ( V. Spanyola 43)

Recykel je miesto určené všetkým ľuďom, ktorí bicyklujú, chcú bicyklovať a potrebujú opraviť, poradiť/pomôcť s opravou svojho dvojkolesového tátoša.

Recykel bol založený občianskym združením MULICA www.mulica.sk, ktoré sa zaoberá podporou a propagáciou alternatívnej mobility, environmentálneho a ekologického prístupu občanov k mestu, aktívnym prístupom občanov k mestu a veciam verejným. Miesto pre opravu bicykla, s pomocou alebo bez pomoci servismana. Workshopy týkajúce sa opráv/úprav bicyklov. Predajňa/požičovňa bicyklov. Hlavným cieľom je zvýšiť počet bicyklistov v Žiline.

Nájdite nás na Facebooku: Cyklodielňa Recykel


Žilinská plavecká štafeta

21.9. | Mestská krytá plaváreň | 06.00 – 20.00 hod.

Tento rok mesto Žilina usporiada už 9. ročník Žilinskej plaveckej štafety. Cieľom akcie je zaplávať v uvedený deň čo najviac kilometrov bez ohľadu na dosiahnutý čas. Medzi plaveckou verejnosťou ide o veľmi obľúbenú akciu. Ide o nesúťažné podujatie s charitatívnym rozmerom. Zúčastňujú sa na ňom plavci všetkých vekových kategórií, základné školy, stredné školy, športové kluby a široká verejnosť. Akciu zaradila do svojho programu aj Asociácia športu pre všetkých Slovenskej republiky, ako jedno z významných športových podujatí.


Festival seniorov

29.9. | Mariánske námestie | 13.00 – 18.00 hod.

Festival seniorov je prezentáciou zdravého seniorského života prostredníctvom hudby, spevu, tanca, ľudových krojov, ručných prác a tradičnej kuchyne starých mám. Na festivale sa zúčastňujú seniórske kluby nielen z blízkeho a širšieho okolia Žiliny, ale i zo zahraničia, vrátane folklórnych súborov, speváckych zborov, recitátorov a heligónkarov. Cieľom festivalu je dať priestor umeleckej tvorivosti a zručnosti seniorov a zapojiť ich touto cestou do aktívneho kultúrneho života, aby nestratili záujem o kultúrne a spoločenské dianie.


Primátorský deň & Beh pre najmenších & Kapustný deň

6.10.

Na Primátorskom dni bude žilinská samospráva otvorená ešte viac širokej verejnosti. Pre verejnosť je počas Primátorského dňa pripravený bohatý program, plný kultúry a športu. Návštevníci si môžu pozrieť žilinskú Radnicu, Burianovu vežu, či priamo vstúpiť do kancelárií Mestského úradu v Žiline. Počas celého dňa budú prebiehať verejné diskusie s primátorom, do ktorých sa môžu zapojiť „malí i veľkí“. Na Radnici mesta Žilina bude primátor diskutovať so seniormi a členmi Žilinského mládežníckeho parlamentu. V kaviarni Mestského divadla Žilina sa môžete tiež zapojiť do verejnej diskusie s primátorom. Pre žiakov základných škôl budú pripravené v Sade SNP bežecké preteky o pohár primátora mesta. Pestrý kultúrny program, na ktorom sa predstaví množstvo kapiel, zažijete popoludní na Mariánskom námestí. Na celý program je vstup voľný.

Kapustný deň
Iniciatíva k zorganizovaniu podujatia pod názvom „Žilinské kapustné dni“ v roku 2015 vyšla od členiek Miestneho odboru Živena, spolku slovenských žien v Žiline, ktoré sa vo svojej činnosti zameriavajú na uchovávanie a odovzdávanie tradičných zručností a ľudových zvykov. Myšlienka zorganizovať „Žilinské kapustné dni“ v meste Žilina – Živeniarky zaujala aj z toho dôvodu, že z histórie mesta je známe, že pestovanie kapusty na žilinských poliach bolo veľmi rozšírené. Z ľudovej slovesnosti sa tiež traduje, že obyvateľov Žiliny žartovne prezývali „Kapustniari“. Zároveň týmto podujatím chceli poukázať aj na liečivé účinky tejto plodiny.

Ďalším cieľom žilinských Živeniarok bolo vniesť niečo nové a tak trochu nevšedné do bežného života občanom Žiliny. Snažili sa pripraviť občanom mesta a jej návštevníkom pekné spoločenské podujatie spojené s ochutnávkou kapustných jedál. Je známe, že spoločenské podujatie spojené s kultúrnym programom (ak sa k tomu pridá aj bohatá ponuka kulinárskych špecialít) pritiahne širokú verejnosť, čo sa im v obidvoch doterajších ročníkoch aj podarilo.

Kapusta je vo všeobecnosti považovaná za univerzálny prírodný liek takmer na všetky choroby. Obsahuje množstvo cenných bioaktívnych látok a protirakovinové účinky by jej mohla závidieť aj toľko v súčasnosti propagovaná brokolica. Má výborné detoxikačné vlastnosti, chráni aj pred ochoreniami srdca a pred sivým zákalom očí. Obsahuje toľko vitamínu C ako citróny a veľké množstvo vitamínu E a B.

Pre tieto vysoko liečivé účinky kapusty, ako aj pre jej dostupnosť na našom trhu sa organizátorky snažili propagovať širokej verejnosti jej využitie. „Nultým ročníkom“ v roku 2015 chceli dať podnet k zorganizovaniu podujatia v ä č š i e h o r o z s a h u, do ktorého by sa mohli zapojiť aj ďalšie zložky pôsobiace na území mesta. Aj mnohí návštevníci, ktorým sa toto podujatie veľmi páčilo, prejavili želanie, aby sa takéto podujatie organizovalo na väčších priestoroch, napr. na námestí a mohlo by prejsť do každoročných celomestských jesenných slávnosti pod záštitou mesta Žilina.

Žilinský kapustný deň sa v minulom roku konal 07.10.2016 ako sprievodné podujatie Primátorského dňa v Žiline na nádvorí Mestského divadla. K zmene miesta konania Žilinského kapustného dňa došlo z rozhodnutia Mestského úradu v Žiline, dôvodom bolo dlhotrvajúce nepriaznivé počasie pred jeho konaním.

Napriek obavám, či verejnosť zaregistruje zmenu miesta konania, malo podujatie úspech. Napomohla tomu aj rýchla reklama zo strany Krajského kultúrneho strediska a nápaditá výzdoba pred Mestským divadlom, ktorá návštevníkov upozornila, že na nádvorí sa niečo deje. Treba oceniť veľmi dobré technické zabezpečenie zo strany Mestského úradu, ako aj poskytnutie štúdia Mestským divadlom pre kultúrne vystúpenia súborov, ďalej poskytnutie predajných stánkov, šiatrov, ozvučenie ako aj zabezpečenie moderátora, ktorý toto podujatie perfektne sprevádzal slovom.

Počas obidvoch ročníkov Žilinského kapustného dňa Žilinské Živeniarky občanom mesta Žilina ako aj návštevníkom mesta ponúkali rôzne druhy kapustných jedál: predovšetkým tradičných, šaláty, polievky. Všetky kapustné jedlá a ostatné dobroty pripravili členky miestneho odboru Živena Žilina – SSŽ.

Celkovo možno hodnotiť, že CIEĽ projektu – pripraviť občanom mesta Žilina a jej návštevníkom pekné spoločenské podujatie spojené s ochutnávkou – bol splnený.