Festival Žilina žije sľubuje skvelý zážitok

Žilinské kluby koncom septembra ožijú hudbou. Druhý ročník festivalu Žilina žije prináša program zložený z vystúpení najlepších lokálnych interpretov aj zaujímavých headlinerov. Návštevníkov v centre mesta čakajú koncerty, diskusia aj afterparty.

Na troch koncertných pódiách sa predstavia Billy Barman, Smola a Hrušky, Braňo Jobus, Swan Bride, Bod Omylu, Dave Brannigan, Landless a ďalší. Hlavný stage bude v Novej synagóge. Práve tento výnimočný priestor je v porovnaní s uplynulým ročníkom najväčšou novinkou. Ako prezradil organizátor festivalu Lukáš Turiak, zďaleka nie je jedinou: „Sme veľmi radi, že oproti minulému ročníku sa nám podarilo vylepšiť line-up o celoslovensky známe mená. Festival sa stále nesie v duchu prezentácie toho najlepšieho z lokálnej hudobnej scény, keďže väčšina vystupujúcich interpretov je práve zo Žiliny. Veľmi sa ale tešíme napríklad na koncert Billy Barman v Novej synagóge. Srdcovkou je Braňo Jobus, ktorý okrem čítačky predvedie aj skladby zo svojho sólového projektu.“

Domáce kapely rozhodne nie sú v programe festivalu iba „do počtu“. Práve naopak, za posledné roky zbierajú jeden úspech za druhým a Žilinu reprezentujú v tom najlepšom svetle. Landless majú pred sebou septembrové koncerty v Nemecku, Maďarsku a Poľsku a minulé leto sa ukázali aj na Pohode, Dave Brannigan boli v nominácii na Radio_Head Award ako Objav roka a zahrajú si na festivale Sziget, Bod Omylu sa ešte minulé leto stali len druhými slovenskými zástupcami v histórii poľského Woodstocku a začiatkom septembra sa popri hviezdach československej hudobnej scény ukážu aj na podujatí Slovenské hrady. Samostatnou kapitolou sú už ostrieľaní Swan Bride, ktorí vydávajú očakávaný nový album a doma vystúpia po dlhšom čase.

Okrem Novej synagógy sa festival bude odohrávať aj v Smer Music Bare a Emócia Gallery. Po skončení programu sa fanúšikovia môžu tešiť na afterparty v Enjoyclube. Ako dodal organizátor Lukáš Turiak, jednou z hlavných myšlienok je práve spojenie žilinskej klubovej scény: „Budeme veľmi radi, ak ľudia využijú to, že za jednu vstupenku sa môžu dostať do štyroch rozličných priestorov a vyskúšať si rôzne žánre. Každý klub má svoju charakteristickú atmosféru a putovať v piatok večer mestom z podniku do podniku má tiež niečo do seba. Dramaturgicky sme sa snažili program vyskladať tak, aby si každý prišiel na svoje a zároveň si toho stihol pozrieť čo najviac. Tešíme sa a všetkých srdečne pozývame.“

Festival Žilina žije sa uskutoční v piatok 22. septembra. Viac informácií o podujatí nájdete na Facebooku. Lístky sú dostupné v sieti Predpredaj.sk.