DH Fatranka

5.7. a 30.8. | 16.30 hod. | Sad SNP, Altánok

Dychová formácia Fatranka začala svoju prvú stránku do knihy života písať už v roku 1981. Z pôvodných 43 hudobníkov sa vyčlenilo 20, ktorí odštartovali dodnes neprerušenú hudobnú púť Dychovej kapely Fatranka. Začiatkom osemdesiatych rokov minulého storočia sa dychová hudba tešila na Slovensku všeobecnej popularite, najmä vďaka malým dychových orchestrom. V tom čase fungoval pri Parku kultúry a oddychu v Žiline veľký Mestský dychový orchester. V snahe nadviazať na žáner, ktorý produkovali práve malé kapely, akými boli napríklad Malokarpatská kapela alebo Moravanka, sa hudobníci žilinského orchestra rozhodli v roku 1981 odčleniť a založiť menšie hudobné teleso, ktoré nazvali Fatranka. Pri jej zrode stál Pavol Bienik, ktorý funkciu umeleckého vedúceho, dirigenta a kapelníka zastával pekných dvadsať rokov. Ďalšími zakladajúcimi členmi boli František Zakopčaník, Martin Ševčík, Tibor Hulín, František Hlucháň, Miroslav Ďurajka, Rudolf Porubčanský a iní.

Repertoár žilinského dychového telesa je rôznorodý. Okrem klasickej polky a valčíka možno nájsť v jeho zozname skladieb aj piesne od súčasných slovenských hudobných skladateľov. „Keby sme hrali len klasickú dychovku, ľudia by o našu hudbu nemali záujem, preto sa prispôsobujeme dobe a hráme „repeťácke“ či „big-bengďácke“ veci, ktoré sú upravené na spôsob dychovej hudby,“ vysvetľuje Martin Oboňa.

Členovia kapely
kapelník a umelecký vedúci: Mgr. Martin Oboňa
spevy: Zuzana Oboňová, Petra Fojtíková
klarinety Es, B: Anna Brezániová, Stanislav Mokrý
krídlovka, obligátka: Martin Oboňa, Roman Štaffen,
barytón: Stanislav Gaňa
tenor: Rudolf Grečnár
trombón:
doprovodné trúbky: Ján Sliviak, Peter Danovský
tuba: Roman Warchol
bicie: Matúš Minich

www.facebook.com/…35881071360/


3Drive

8.7. | 19.00 hod. | Mariánske námestie

Program je zostavený z vlastných autorských piesní v štýle folkrock a blues, a tiež z coverov rockových klasikov (J.Hendrix, E.Clapton, B.Dylan, Beatles,…) Obsadenie: Igor Cvacho- gitara, fúkacia harmonika, spev; Ján “Sičko“ Sikora – gitara, spev; Jaro „Kajzo“ Kizek – basová gitara; Vlado Gamboš – perkusie, bicie, spev.

www.igorcvacho.webnode.sk


V8 band

8.7. | 20.30 hod. | Mariánske námestie

V8 Band vznikol v roku 1994. Počas viac ako dvadsiatich rokov (na deväť členov veľmi slušné ) sa kapela formovala nástrojovým obsadením a aj repertoárom. Naša „malá banda“ bola kedysi „Veselou osmičkou“ hrajúcou ľudovky, repete a nejaký ten dixieland. Pripomienkou na tieto začiatky je „V8“ v názve kapely. Muzikantský vývoj už V8 Bandu však pokračoval a láska k jazzu zvíťazila. Postupne zastabilizovaný deväťčlenný „malý big band“ obsahujúci dychovú, rytmickú sekciu a spev, začal hrať pre našu formáciu aranžovanú swingovú, funky, rock’n'roll, latino a tanečnú muziku. Dnes je to viac ako dvesto štandardov rôznych žánrov hudby od 20. rokov 20. storočia až po súčasnosť. Za sebou máme stovky odohraných koncertov a rôznych akcií na Slovensku aj v zahraničí a samozrejme roky strávené v skúšobni. Dnešný V8 Band je pomerne veľkou muzikantskou rodinou, ktorá spolupracuje s viacerými hudobníkmi a kapelami. Pozitívne ohlasy a referencie sú motorom pre náš neustály progres a aj zárukou, že nás budete môcť v budúcnosti vidieť, počuť a hlavne zabaviť sa.

Členovia
Katarína Machynová – spev
Jozef Machyna – tenor sax.
Jozef Šalaga – alt sax.
Ľubomír Machyna – trúbka
Boris Schubert – trúbka
Igor Steiner – trombón
Roman Kompaník – piano
Dušan Vrúbel, ml. – bass. gitara
Peter Kurilla – bicie

www.v8band.com


DH Predmierčanka

12.7. a 23.8. | 16.30 hod. | Sad SNP, Altánok

Predmierčanka je tradičná dychová kapela. V roku 2016 oslávila Predmierčanka svoje 110. výročie založenia. Pri tomto výročí si kapelník Anton Bajza želal, aby muzikanti zostali i naďalej verní tradíciam dychovky. Prianím každého muzikanta Predmierčanky je, aby dlho hrala krásnu hudbu, rozdávala potešenie a jej tóny zneli šťastím a radosťou.

www.predmiercanka.sk
www.facebook.com/…67390203374/


La3no cubano

15.7. | 20.00 hod. | Mariánske námestie

La3no Cubano je multižánrová slovenská kapela, fungujúca od roku 2005. Spočiatku išlo o zoskupenie perkusionistov, hrajúcich rytmy z celého sveta – africké, latinsko-americké, arabské, cigánske, balkánske, drum&base či funky. Odtiaľ názov „world music“. Postupne sa k nim pridávali melodické nástroje (husle, klávesy, saxofón či basgitara) a vyprofilovala sa tak súčasná PLNOKRVNÁ zostava. La3no Cubano JE DOBRE NAMIEŠANÝ WORLDMUSIC KOKTEJL SO SVIEŽOU PRÍCHUŤOU SLOVENSKÉHO FOLKLÓRU.

www.la3nocubano.sk


Bubnová show Rytmika – Drumstas

15.7. | 20.00 hod. | Mariánske námestie

„Zobuď svoj rytmus“
Telo je hudobný nástroj, ktorý sa dá sa vzdelávať v každom veku. Každý človek má rytmus (srdce, dych, chôdza, spánok, atď). Našimi aktivitami budíme prirodzený rytmus, ktorý je v každom z nás a následne ho rozvíjame. Dvere EBŠ Rytmika sú otvorené pre všetkých, ktorí chcú svoj rytmus rozvíjať a bubnovanie využívať profesionálne, rekreačne alebo to chcú iba skúsiť. Bubnovanie rozvíja hudobné cítenie a zároveň podporuje komunikáciu, tvorivosť, sebavyjadrenie, sociálne cítenie…

„Každý človek má rytmus“
Vznikli sme v roku 2003 a už viac ako 10 rokov spájame ľudí s hudbou prostredníctvom našich bubnovačiek, workshopov, kurzov a koncertov. Máme skúsenosti s vedením bubenícko – rytmických aktivít s viac ako 1500 skupinami (cez 10 000 ľudí). Viedli sme workshopy aj vo Francúzsku, Nemecku, Rakúsku, Čechách a vo Fínsku.

www.rytmika.sk/…-ie-vyhr-vaj


DH Strečňanka

19.7. a 9.8. | 16.30 hod. | Sad SNP, Altánok

Súbor založený v roku 1947 je od svojho vzniku stálou súčasťou obecných podujatí, sviatočných príležitostí i rodinných udalostí. Pestrý repertoár skladieb domácich a zahraničných autorov v podaní hráčov na dychové nástroje a speváckeho dua

www.strecno.sk/dh-strecnianka/


Anunnaki

21.7. | 19.30 hod. | Mariánske námestie

ANUNNAKI – hudobná skupina hrajúca alternatívny space funk. Skupina je fixovaná na moderné technológie s fascináciou teoretického vnímania pôvodu človeka, historických poznatkov a tém siahajúcich ďaleko za hranice nášho letopočtu, z čoho vyplýva aj samotný názov. Vznik ANUNNAKI sa datuje od roku 2014. Vtedy skupina pôsobila v zložení: Richard Hrnko(spev, gitara, syntetizátory), Ivan Dorčík(gitara, syntetizátory), Matej Vačko(basgitara) a Michal Janek(bicie). Prvý krok kapely do hudobnej scény sa uskutočnil singlom s názvom “Angel”. Vďaka tejto skladbe sa skupina dostala do relácie Demovnica Rádia FM, kde sa udržala 7 týždňov a následne vystúpila na koncerte Go2stage. Toto podujatie organizuje Rádio_FM pre najzaujímavejšie kapely z Demovnice. ANUNNAKI v roku 2015 vydali svoj druhý singel s názvom “Up In The Air”. V tejto skladbe sa skupina zamerala na progresívnejšie prvky zvuku, ktoré pridali štýlu viac “elektroniky”. Najnovšie skupina predstavila nový singel “Pyramids” s videoklipom, ktorý animoval Samuel Velebný a VUNU Studio. “Pyramids” predznamenáva ďalší posun skupiny, kde si podmanivý vokál a gitarový “sound” s vesmírnymi zvukmi syntetizátorov našli hlbšie spojenie. Na konci roka 2016 došlo v kapele ku zmene na poste bubeníka, kedy Michala Janeka vystriedal Július Flimmel. Skupina aktívne koncertuje a pracuje na svojom debutovom albume.


Tanečná skupina BURAS / LV

21.7. | 21.00 hod. | Mariánske námestie

Tanečná skupina Buras bola založená 4. decembra 1997 a združovala iba päť tanečníkov. Za prvých desať rokov jej fungovania každú sezónu pribudlo 10–14 tanečníkov vo veku od 18 rokov. Od roku 2007 sa tanečná skupina začala venovať aj deťom a mládeži vo veku od 6 rokov.V súčasnej dobe máme viac ako 165 tanečníkov vo veku od 6–35 rokov. Počas existencie skupiny účinkovali v mnohých častiach Lotyšska a opakovane sa zúčastnili medzinárodného súčasného tanečného festivalu „Čas pre tanec“.

Buras spája v sebe vynikajúcu choreografiu spolu s vkusným oblečením, výtvarné prevedenie, nezameniteľnú projekciu a svetelnú techniku. BURAS – to je život v neustálom pohybe!

www.buras.lv


DH Senioranka

26.7. a 26.8. | 16.30 hod. | Sad SNP, Altánok

Súbor za svoju krátku dobu trvania s úspechom vystupoval na festivale Trstenská krídlovka. Môže sa pochváliť aj vystúpením na festivale v poľskej Jablonke a koncertom v neďalekých kúpeľoch v Rajeckých Tepliciach.


Cherry street

28.7. | 19.00 hod. | Mariánske námestie

Kapela CHERRY STREET z Trenčína bola založená na začiatku roku 2015. Zakladajúci členovia sú Matej ‘’MATRO’ ‘Nedvěd, Roman Blažej, Tomáš Gallovič, Jakub Čonka. Apríl 2016 prichádza kapela s debutovým singlom a klipom k piesni Šanca. Klip aj pieseň boli nahraté svojpomocne. Názov CHERRY STREET sa viaže k ‘‘čerešňovej’’ ulici v ktorej okolí členovia vyrastali. Kapela hrá punk-rock so slovenskými textami. Debutový singel Šanca má byť inšpiráciou pre mladých ludí, ktorí hľadajú odvahu na to, aby si plnili svoje sny. V roku 2016 plánuje kapela zverejňovať svoju ďalšiu tvorbu a venovať sa koncertom na Slovensku a Čechách.

www.facebook.com/cherrystreetsk/


Bod omylu

28.7. | 20.00 hod. | Mariánske námestie

Rok 2016 bol pre chalanov doposiaľ tým najúspešnejším. Zahrali si na pódiách, pod ktorými pred tým stávali len ako fanúšikovia, odohrali svoje prvé akustické turné, v lete sme sa ako druhí slovenskí zástupcovia v histórii ukázali na Woodstock Festivale v Poľsku a na jeseň uzrel svetlo sveta nový album FENIX.
„Predstav si okamih, v ktorom stojíš pred osudovou dilemou. Ak sa vyberieš správnou cestou, v živote nájdeš šťastie. Keď sa však rozbehneš zlým smerom, nikdy neokúsiš to ,čo ti bolo ponúknuté. Rozhodnutie sa môže stať tvojim víťazstvom, alebo BODOM OMYLU…“

www.bodomylu.sk


Horská chata

28.7. | 21.00 hod. | Mariánske námestie

Je Martinská kapela, ktorá vznikla v roku 2002 a ktorej členovia boli: Martin Vantúch (Vanťo)- gitara a spev1, Pavol Majerčák (Majerčo) – gitara a spev2, Miroslav Liška (Lišo) – bicie, Ján Čižniar (Johny) – basa. V roku 2015 kapela prešla personálnymi zmenami kde na poste speváka nahradil Vanťa Lukáš Adamec a na poste gitary nahradil Paľa Ivan Matúš a na poste solistu vystupuje Marian Edko Radošovský. Kapela vydala svoju prvotinu v tejto zostave v auguste 2016. Album je dostupny aj na iTunes a Spotify s názvom Nemám strach. Kapelu môžete momentálne vidieť na minitour. Všetky potrebne info o kapele čo robí a aké sú jej plány nájdete na jej profiloch.

www.facebook.com/…ataRockBand/


DH Hoľazňanka

2.8. a 16.8. | 16.30 hod. | Sad SNP, Altánok

Dychová hudba Hoľazňanka vznikla v roku 1998 na základe myšlienky kapelníka Mariána Turčániho ako detská dychová hudba zložená zo žiakov Základnej školy v Plevníku-Drienovom. Od svojho založenia prešla DH Hoľazňanka mnohými zmenami v obsadení a v súčasnosti ju tvorí 13 starších i mladších hudobníkov a 4 speváci. DH Hoľazňanka upevňuje a rozvíja národné tradície, pomáha odkrývať bohaté pramene ľudovej piesne. DH do svojej tvorby zahŕňa okrem skladieb slovenských a zahraničných autorov aj skladby vlastnej tvorby a piesne o našom okolí a kraji, čím napomáha k lepšiemu zviditeľneniu našej obce i celého kraja. DH vystupuje pri rôznych kultúrno-spoločenských podujatiach v obci Plevník – Drienové a širokom okolí, pravidelne sa zúčastňuje prehliadok dychových hudieb v Trstenej, H. Lieskove a Predmieri.

www.facebook.com/…22723928023/


Lubomír Gašpar cimbal project

18.8. | 20.00 hod. | Mariánske námestie

Autorský projekt Ľubomíra Gašpara a jeho priateľov jazzových umelcov, ktorých cieľom je spojiť zaujímavú kombináciu cimbalu a jazzovej hudby.

www.facebook.com/cimbalproject/?…


Lukáš Oravec Quartet (SK/CZ) feat Danny Grissett (USA)

18.8. | 21.00 hod. | Mariánske námestie

Formácia vznikla začiatkom roku 2012. Svojou kvalitou okamžite zaujala jazzových nadšencov. Kapela odohrala rozsiahlu šnúru klubových koncertov a festivalových vystúpení po celej Európe. Quartet získal najvyššiu cenu súťaže „Young Faces of Slovak Jazz“ a zároveň „cenu za interpretačný výkon“ pre lídra quartetu. V roku 2013 vydali debutový album s názvom „Introducing Lukáš Oravec Quartet“ , ktorý vyhral cenu ESPRIT 2013 za najlepší slovenský album. Lukáš Oravec vyniká jedinečným improvizačným umením a pokračuje v ceste prešlapanej velikánmi jazzovej trúbky v čele s Freddie Hubbardom, Tom Harrelom či Woodie Shaw. Klavirista Ľuboš Šrámek, známy aj ako skladateľ, aranžér a líder európskeho projektu „East European Artsamble“. Na bicie nástroje len sedemnásťročný Dávid Hodek, zázračný talent, ktorý hrá už od svojich troch rokov. Absolvoval radu spoluprác so svetovou muzikantskou špičkou v Európe i Amerike. Získal množstvo medzinárodných ocenení. Má za sebou niekoľko albumov ako líder či sideman. Quartet dopĺňa žiadaný český kontrabasista Tomáš Baroš. Patrí k najmladším talentovaným kontrabasistom na jazzovej hudobnej scéne. Tomáš Baroš je člen najprogesívnejších jazzových formácií doma a v zahraničí. Všetci členovia L.O.Quartetu sú zároveň členmi Českého Rozhlasového Big Bandu Gustava Broma.

www.lukasoravec.com/…x/cs/2/home/


Sestry Bacmaňákové s kapelou

25.8. | Mariánske námestie

Na Slovensku má hra na heligónke svoje významné miesto. Veľkou mierou k tomu prispievajú aj sestry BACMAŇÁKOVÉ. Obe pochádzajú z obce Oščadnica a folklóru a ľudovej hudbe sa venujú už odmalička. Účinkovali v rôznych folklórnych zoskupeniach, s ktorými precestovali mnohé kraje ako Chorvátsko, Srbsko, Turecko Mexiko a iné. Na heligónke sa Vám spolu so sestrami predstaví aj jeden z najlepších Slovenských heligonkárov MARIÁN ŠIŠOVSKÝ, hrou na akordeón a krásnym spevom Daniel Smolka, no a o správny rytmus sa za bicími postará Radoslav Skupeň.


ARZÉN

25.8. | Mariánske námestie

Skupina Arzén je na slovenskej hudobnej scéne prítomná už dve desaťročia a v roku 2008 oslávila svoje ťažko neuveriteľné 25. narodeniny. Korene skupiny siahajú do polovice 80. rokov minulého storočia, pričom začínala ako heavymetalové zoskupenie. Od tej doby sa veľa zmenilo, kapela prešla mnohými personálnymi zmenami, ale poctivé jadro a rockový zvuk ostali skupine dodnes.

www.arzen.sk


DH Stranianka

26.8. | Mariánske námestie

Novodobá história Stranianky sa začala písať v roku 2012, pod vedením kapelníka p. Miroslava Kasmana. Ako umelecký vedúci sa Stranianky ujal p. Miroslav Jančúch, ktorý kapele upravuje skladby, pripravuje nové aranžmány a nacvičuje s kapelou repertoár.

www.stranianka.estranky.sk


PAPYLLON

1.9. | 18.00 hod. | Mariánske námestie

Sme trochu ako čierna ovca na scéne. Štyri kusy prístroja (výlučne kaukazskí muži) … prírodný drvič, bubeník, spevák a mizantrop. Naša história sa začala niekedy na jeseň roku 2010. Odvtedy sme hrali všetky žánre, s ktorými by kritici a fanúšikovia mohli prísť. Prichádzame z relatívne malého mesta Prešov, v relatívne malej krajine Slovenska, takže sme pomerne pokorní, ale niekde hlboko vo vnútri, každý z nás chce vypredať a kúpiť roadster. Naším spoločným cieľom je byť niekedy v budúcnosti idolizovaný a ikonizovaný, rovnako ako motivačné rečníčky alebo videá s mačkami.


KING SHAOLIN

1.9. | 19.30 hod. | Mariánske námestie

New-age popová kapela vznikla v lete roku 2012. Kapelu tvoria spevák, gitarista a skladateľ v jednej osobe Dominik Štofko, Norbert Neuschl (basgitara, sprievodné vokály), Michal Uličný (bicie nástroje) a Michal „Mustafa“ Neffe (gitara, sprievodné vokály). Prvý singel „My road“ sa dostal do hranosti hudobnej televízie ÓČKO TV. V roku 2013 kapela odohrala za 9 mesiacov dve klubové turné, letné festivaly a získala angažmán v Miláne.

www.kingshaolin.com


HUDBA Z MARSU

1.9. | 21.00 hod. | Mariánske námestie

Na jeseň 1996 vystúpila partia kamarátov zo školských lavíc na hudobnom festivale HuliFest prvýkrát pod názvom Hudba z Marsu. Zakladajúci členovia Sigi, Štofo, Macho, Vešpík a Katka onedlho nahrali prvé demo. Skladby z neho zabodovali v československých hitparádach. Prišla ponuka na účinkovanie na RockFm feste, rotácia skladieb v undergroundovom rádiu Ragtime, nahrávanie ďalších demonahrávok a prvého albumu Supervýlet. Vďaka nemu spoznalo Hudbu z Marsu celé Slovensko. Najviac zarezonovala pieseň s videoklipom Klára a Gogo. Ďalšie rané nahrávky ako Slečna, Jetoleto, Gogo a prasa, Rege sa postupne uplatňovali na rôznych punkových a reggae kompiláciách.
V roku 2001 kapela vydala druhý album Cosmodisc. Etablovaným členom už bol trubkár Fero a klávesák Tomáš. Šakalík sa stal jednou z najúspešnejších piesní vtedy najpočúvanejšieho rádia Koliba a progresívna skladba Compuphonic sa udomácnila v druhom najpočúvanejšom Fun rádiu. Osviežením albumu bola aj cover verzia Majka z Gurunu, ktorú Marťania pôvodne nahrali pre STV.
Tretí album Trávnice (2005) bol hĺbavejší. Okrem popových popevkov sa na ňom objavili aj etno experimenty – skladby, v ktorých kapela použila vzorky zo starých etnologických platní so slovenským folklórom. Najznámejšími sa stali piesne Fialový kvet, Nahaj ma!, Výberové vibrácie… Basgitaristu Matúša nahradil džezmen Julo a akordeón pevne uchopil Maco.
V roku 2009 sa Hudba z Marsu ohlásila energickým, veselým albumom Idoli. Spoločným menovateľom viacerých skladieb je disko. Zároveň boli zúročené skúsenosti s ľudovou hudbou a spolupráca s folklórnym súborom Trnafčan. To viedlo ku vzniku svojskej worldmusic skladby Na hubách, ktorá bodovala v národnom kole Eurovison Song Contest 2009. Úspešnými singlami sa stali aj tanečné piesne Disko a Tanečná. Za roky účinkovania Hudba z Marsu získala tisíce fanúšikov a odohrala stovky koncertov, okrem iných aj na festivale Sunrock v Belgicku, niekoľkokrát na najväčšom slovenskom festivale Pohoda. V poslednom období je kapela stále žiadanejšia aj v Čechách.